HTML

2010.02.04. 11:55 aliz

Beszéljünk a Baromfiról

Címkék: régi főétel baromfi

itt nincs peldaul ekezet.

no mindegy, meselek nektek egy kicsit a baromfirol, ahogy azt korabban Knak beigertem.
Itt most baromfi alatt a csirket es pulykacskat fogom erteni, azok (tudom am, hogy allati sokan vagytok); akik azert latogattatok el hozzank, hogy alis nenitol kacsa-, galamb-, furj- valamint facan-temakorben gazdagodjatok ertekes tudassal, nos, ti ma nem nyertetek.

Csirkecske
Termeszetesen a csirkes receptek, mintegy az atfogo csirke-irodalom tarhaza konvergal a vegtelenhez-itt most csak kis betekintest engedek az en chicken-preferenciaimba.

elsokent le kell, hogy szogezzem: nagyon szeretem a rantott csirket, foleg az also combot. De draga nagyanyam felsrobbrendu kepessegei elott fejet hajtva, sohasem fozok ilyesmit. bizzatok ti is a nagyira, ugyis csupa olajos huscsomo lenne a vege, belul veres, kivul megegett. Hazankban a rantott csirke fogalom, szimbolum, ovatosan kiserletezzetek csak vele.

En inkabb kis darabokra vagva, kulonfele fantazia martasok alapjakent foglalkozom csirkevel. Legyen mondjuk...

Mezes-mustaros csirkemell rizskorettel
(aki ehhez Maggi-fixet akar hasznalni, tegye. de nekem ne mondja el es szegyellje is kicsit a dolgot)

Eloszor, nemviccelek, elokeszitjuk az osszes hozzavalot, hogy ne fozocske kozben keljen husleves kezzel nyulkalni a nyilvanvaloan ragyogoan tiszta konyha darabjaihoz. ettol eltekinthetunk, ha a konyhank tenyleg kurva kicsi. de csak akkor.

hozzavalok (2 atlagos etvagyu szemelyre, vagyis 1 fogyozo csaj es egy pasi)
1 kozepes (nagy, ha sokat eszik a faszi, vagy 4 csaj van) meretu csirkemell file (ez ket kisebb darabbol all am, tudjatok...)
1 fej lilahagyma
1 fel szar porehagyma, vagy hasonlo mennyisegben ujhagyma
mez, nem tul sok, mondjuk 50 g
mustar, nem tul sok, izles szerint
fel doboz fozotejszin (2 deci osztva 2-vel, egy deci, nembaj, ha tobb, a tejszin finom.)
tejfol, szinten egy doboz
so, bors, csili (pirospaprika), zsalya, lestyan, fokhagymapor (az igazitol budos lesz a kezed, sokaig. szex kozben pl gond lehet.)
liszt, olaj, ezt ne kelljen mindig mondanom, gyakorlatilag azt hiszem, csak a kakaoba es a zacskoslevesbe nem kell.

utasitasok sora

1, Feldarabolod eleg kicsire a hagymakat, melegitesz olajat, megdinszteled. elobb megy bele a lila, kicsit kesobb a pore, mert az szeret megegni.
2, Feldaraboltad mar a husit, akkora darabokra, mint a huvelykujjad fele (az enyem. ha apro vagy, nagyobbakra). itt szolok; hogy ne felejtsd el kiolvasztani elore, ha nem friss.
3, husi bele a dinsztelt hagymaba, kozepes tuzon. so, bors, pici fokhagymi por, es a mez, de tenyleg csak annyit, hogy minden darabra essen egy kicsi, nem kell tocsognia a mezben. forgat, keverget. kozben mehet a pirospapi, keveske, ne legyen tole szine, meg a zsalya, szinten keves, harmadannyi tegyel, mint amennyi oreganot vagy petrezselymet raknal. lestyan, szinten. es a mustar egy resze, kevesebb, mint amennyi mez.
4, var, forgat; akkor jo, ha mar nincs rozsaszine. es picit pirul. picit! meg is lehet kostolni, puha husit szeretnenk.
5, Kozben keverj el a tejfolben masfel evokanal lisztet, meg a tobbi mustart, kb 2 evokanallal. probalj meg nem fokhagymas, ultracsipos, stb stb mustart venni, fura lesz.
6, a tejszin felet ereszd ra a husira, ha ugy erzed, kesz van. keverget, nem engedi odakapni.
7, mehet a tejfol is. Keverget, be fog surosodni kicsit a liszttol, nem para, ha most kicsit folyos.
8, var, atkozodik, hogy elfelejtette feltteni foni a rizst. felteszi foni a rizst.
9, megkostolja a husis trutyit, es kiegesziti a kedves izlese szerint; itt es most mondom, sotlan lesz, a tejtermekek edeskesek; a fuszerezest is lehet ismetelni, ha nem eleg izes.
10, rizsre figyelj. terits meg. Ez amugy fontos, a szepen talalt kaja mindig finomabb.

egyel. egyetek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapjatokbe.blog.hu/api/trackback/id/tr271728899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása