HTML

Food for Thought

eszünk, főzünk, itt-ott - de főleg mindenütt.

Címkék

amerika (1) baromfi (1) édes (3) főétel (1) gomba (1) leves (2) lista (1) mese (2) muzsika (1) paprika (1) régi (4) sós (3) süti (3) tészta (1) Címkefelhő

Friss topikok

Archívum

2010.02.04. 11:59 aliz

A levelestészta, mint opció.

Címkék: régi süti sós tészta

A levelesteszta egy igazan remek talalmany. Mindenhol kaphato, fagyasztva is, tehat elall, lehet belole korlatlanul tartani otthon-raadasul kis lapoz doboza siman elfer a legzsufoltabb fagyasztoban is. Az a jo benne, hogy gyakorlatilag barmilyen toltelekkel tomheto, es mutatos, finom sutikeket eredmenyez. Az alapotlet minden esetben ugyanaz, itt 3 toltelekvaltozatot mutatok be, de ismetlem: mindent bele lehet tomni, komolyan.
alaplepesek
 
1, A tesztat illik idoben kivenni a fagyibol; kulonben aggodhatsz, hogy sosem olvad ki. itt jegyeznem meg, hogy erdemes jo minosegut venni, es lehetoleg olyat, amelyik lapokban van csomagolva, nem tekercsben vagy tombben-a tekercs kiszaradhat, es akkor torik, a tombot meg sokat kell nyujtani.
2, ha megis tomb, kinyujtod, mondjuk olyan vastag, mint egy klasszik kis kek csikos fuzet, akar vekonyabb is, ha van turelmet nyujtogatni (a lapocskas verziot is kell kicsit nyujtani, de ertelemszeruen sokkal kevesebbet).
3, kb 10 centi x 10 centis negyzeteket vagsz belole (egy csomagbol kb 12-18 lesz)
4, a tolteleket belenyomod a kozepebe, es tetszoleges modon osszecsomagolod, ugy, hogy ne folyjon ki belole lehetoleg a cucc. erre egy jo modszer peldalul, ha a negyzet kozepere rakod a cuccot, es ugy hajtod a felso es a also szelet fogod ossze felul, es ott osszedolgozod, majd pedig beforditod a szeleit is; kicsit ugy kepzeld ezt el, mintha konyvet csomagolnal karacsonykor. ha az osszedolgozott, -nyomkodott reszeket egy kessel bevagdalod, kicsit fodrosra, szep lesz.
5, suto. sutopapir vagy alufolia, esetleg ala is lehet icipicit zsirozni, hogy tutira ne ragadjon oda. 20 perc kb, de nezegetni, figyelni, amikor szepen megnott is meg is barnult, johet kifele.
 
egyel.
 
variansok, avagy: mit rakjak bele?
gyumolcsos: tetszoleges gyumolcsfelet, mondjuk banant keves hozzaillo lekvarral osszeforralsz, kis zsiradekon (nagyon kevesen), liszttel (kevessel) besurited, illetve ha gondolod, plusz cukor, mez, fahej, citromle, vaniliascukor, ahogy erzed. ha nem akarsz lekvarozni, akkor vegy tobbet ugyanabbol a gyumolcsbol, fozd meg es trancsirozd, utana johet a liszt, izesites.
 
spenotos: fagyasztott spenot, na ez kell. meg juhturo, vagy ami meg jobb, csak ritkan olcso: bryndza! spenotot kiolvasztott keves olajon, melyet elotte icipici liszttel suritettel, beletorsz egy par fokhagyma-gerezdet, egy Knorr fokhagyma-kockat, vagy ugyanennyi barmilyen egyeb fokhagymapotlot, mindegy csak legyen pici fokhagyma-illata. Vigyazat, a tul sok fokhagyma komoly buzt okozhat. ismertem valakit, aki egy tubus fokhagymakremmel izesitette mesteri spenotjat. na, o olyan ritkan csajozott be, mondjuk igy. so, bors, keves cukor. mikor mar sistereg, jo meleg, mehet bele a juhturo, annyi, hogy azert nagyon ne legyen folyos, de jelentos feher szin jelenjen meg a sok zold mellett, kis gombocok es homogen vilagosodas formajaban egyarant.
most szolok, hogy a legjobb a "mit dem Blubb" spenot, CBA-ban 100 forint. viccen kivul.
 
kaposztas: ez kicsit macerasabb. fejes kaposzta, megvan? le kell reszelni, es kicsit sozva, cukrozva (ez lehet reszben mez is, szerintem ugy nagyon finom), sok borssal hosszasan dinsztelni (olajon hosszasan piritgatni, kozepes tuz, neha kevergeted is) , mintha kaposztas-tesztat csinalnal. kozben masik serpenyoben keves daralthusit hagyman megpiritasz, so, bors, csili (pirospaprika). mikor kesz a kapi, tehat alaposan osseesett es barnas szinu, akkor ossekeverjuk akettot, kostolgatjuk, a fuszerezest kiegeszitjuk. szerintem akkor jo, ha elegge borsos, es picit edeskes, csak ugy, mint a mar emlitett kaposztas teszta.
 
Jesszus, de ehes lettem. Es meg minimum masfel oraig nem tudok enni. tragedia, igen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapjatokbe.blog.hu/api/trackback/id/tr741728906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása