HTML

2010.02.04. 12:01 aliz

Az a bizonyos "gombaleves"

Címkék: leves régi gomba sós

Imádom a gombát, komolyan. Tudom, hogy vannak, akik irtóznak tőle, tipikus "nemszeretem" kaja. Pedig illatos, könnyű, nem hízlal, de laktat. Legfőképpen illatos. Az erdei gombák közül legjobban talán a vargányát és a tinórut szeretem, a mindennemű vásárcsarnokokba rohangászás nélkül is megszerezhető különlegességek közül pedig a shiitakét. Ez utóbbit a legtöbb nagy élelmiszerboltban (Matchban például egész biztosan) lehet kapni - szárítva. Néha másféléket is lehet. A szárított gomba azért rém praktikus, mert adegy: eláll. adkettő: ugyebár felhasználás előtt be kell áztatni - nos az áztatólevénél jobb kiegészítő ízesítőanyag kevés van. Szóval nem kiönteni.

Térjünk rá a kedvenc leveskémre. Karácsonykor, vacsoravendégség esetén beválós első fogás (Hacsak nem utálja a családod a gombát. Vagy te. Ez esetben persze nem értelek.)

Hozzávalók:
-70 deka felszeletelt csiperke
-1 közepes fej picire vágott hagyma (én a lilát meg a pórét szeretem...)
-egy csomag szárított shiitake, beáztatva (kb 10 fej)
-3 evőkanál liszt
-2-3 evőkanál (egy kiadós löttyintés) fehérbor
-1,2 liter húsleves (ehhez lehet vizet forralni, és 2 leveskockát belevágni, nem csalás.)
-1,5 deci tejszín
-3 evőkanál vaj
-2 evőkanál kicsire aprított friss petrezselyem (elehet szárított, jó - sokkal jobb a real thing.)
-citromlé
-só, bors
-méz

Megoldás:
-A shiitake fejeket a vízből kivesszük, vékony csíkokra szabdald fel.
-A vaj felén az összes gombát kis ideig (mondjuk 6-8 percig) pirítgasd, közben sózd meg borsozd, csurgass rá egy teáskanál mézet is nyugodtan (minden kajába kell édes is meg sós is, akármi is az). Ne várd meg, amíg elkezd levet ereszteni, ha nekiáll mégis ilyet csináld, vedd le a tűzről.
-A forró gomba kb negyedét rakd egy tálba, a többit egy másikba.
-Fogj egy bazinagy lábast (az enyém hatliteres). A vaj másik felén kezdd el pirítani a hagymát, nemsokidő, pár perc ("üvegesedésig"). Keverd hozzá a liszet, és még egy pár percig kavargasd a tűzön.
-Most jön a bor. Löttyintsd rá a tűzön levő lisztes hagymára, élvezd ahogy serceg, és szívd be az illatát (mert ez a legjobb rész). Ezútán a levest is borítsd bele, é a gomba áztatólevéből egy decit, forrald fel az egészet.
-Amikor már forr, a háromnegyed adag gombát borítsd bele, vedd le a lángot (platnit) kisebbre, és főzögesd 15-20 percig. Érdemes megkóstolni ezen a ponton, hogy elég sós volt-e a leves, ha nem, adj hozzá még. Ugyanez a borssal.
-Amikor jó alaposan összefőtt, öntsd le a gombáról a levet. Nagyjából elég, maradhat valamennyi folyadék rajta, sőt, maradjon. Most jön a botmixer. Kb egyenletesre turmixold vele a gombát (de nem muszáj totál pépessé), aztán önts vissza rá annyi főzőlevet, hogy pont olyan állagú legyen, amilyen levest szeretsz. Többit ne öntsd ki, hátha akarsz még hígítani.
-A most már megfelelő sűrűségű, homogén levest visszaöntöd a lábásba, és hozzáadod a tejszínt, a petrezselymet, egy teáskanál citromlevet meg a maradék negyed gombácskát. 5 percig főzőgeted még. Kóstold meg megint, só, bors, még egy kis tejszín vagy petrezselyem, ahogy ízlik.
-Tálald, egyétek meg. Jóízűen. Szép kis tejföl- vagy tejszínkarika a tetején sosem ártott még senkinek *mosolyog*.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapjatokbe.blog.hu/api/trackback/id/tr381728912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása